keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Takaisin Strasbourgissa - sopeutuminen uuteen arkeen

Pari viikkoa on jo vierähtänyt Ranskassa. Olen siis työharjoittelussa Suomen pysyvässä edustustossa Euroopan neuvostossa, joka sijaitsee Strasbourgissa. Ihan alkuun voisin vähän vielä avata, että mikä se Euroopan neuvosto olikaan, ennen kuin kerron enemmän töistä ja muusta arjesta.

Strasbourgin pysyvän edustuston sivuilla kirjoitetaan näin: "Euroopan neuvosto on 47 valtion välinen ihmisoikeus- ja yhteistyöelin, joka on perustettu vuonna 1949. Euroopan neuvoston perustehtävä on ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen edistäminen. Tärkeimpänä keinona tässä työssä ovat sitovat sopimukset ja niiden täytäntöönpanon valvonta." Suomi liittyi Euroopan neuvostoon vuonna 1989 ja se on ratifioinut noin 100 sopimusta, joista yksi on Euroopan ihmisoikeussopimus. Euroopan neuvoston pääpaikkana toimii Palais de l'Europe eli tuttavallisemmin "Pale".Euroopan neuvosto ei ole EU:n alainen eikä myöskään EU:n elin, vaikka luonnollisesti nämä tekevätkin yhteistyötä keskenään ja EU:lla on myös edustus Euroopan neuvostossa yksittäisten valtioiden rinnalla. EU:n symbolina tunnettu tähtilippu on myös Euroopan neuvoston tunnus, ja itse asiassa EN otti sen ensin käyttöönsä. Nimestään huolimatta Euroopan neuvostoa pidä sekoittaa Eurooppa-neuvostoon (EU:n korkein päättävä elin, jossa EU-valtioiden päämiehet edustavat) eikä myöskään Euroopan unionin neuvostoon (ts. ministerineuvostoon, jossa asianosaiset ministerit edustavat, esimerkiksi koulutusasioissa opetusministerit).


Suomi on toiminut marraskuusta alkaen Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajana. Puheenjohtajuuskausi päättyy 17.5. Helsingissä pidettävään ministerikomitean kokoukseen, jossa jäsenmaiden pääministerit edustavat maitaan. Muutoin ministerikomitea kokoontuu lähes viikottain ja tällöin valtoita edustavat suurlähettiläät. Puheenjohtajuuteen liittyy tietysti kokousten puheenjohtaminen ja erilaisten poliittisten painopistealueiden toteuttamien,  mutta tämän lisäksi Strasbourgissa on järjestetty paljon Suomi-aiheista kulttuuriohjelmaa muutenkin. Kävin viime marraskuussa Seeli Toivion konsertissa, ennen kuin tiesin harjoittelupaikasta, ja myöhemmin sain tietää, että se oli osa puheenjohtajuuskauden ohjelmaa. Myös joulumarkkinoiden Suomi-tori liittyi tähän. 

Strasbourgin kaupungintalo liputtaa tähtilipun lisäksi tutulla sinivalkoristilipulla
Ensimmäinen viikko hujahti nopeasti, sillä aloitin tiistaina, joten kyseessä oli vajaa viikko. Tällä viikolla järjestettiin myös neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunto, mikä tarkoittaa sitä, että kaikista 47:stä jäsenvaltiosta oli kansanedustajia paikalla ja he kokoustivat kaikkina viitenä päivänä. Mä pääsin heti sukeltamaan tositoimiin, sillä sain pari eri kokouksen käsiteltävää kohtaa raportoitavakseni. Samalla viikolla järjestettiin myös pari tapahtumaa liittyen viittomakielisten oikeuksiin, joissa rap-artisti Signmark esiintyi. Ensimmäinen oli Euroopan neuvostolla, jossa esiteltiin myös aiheeseen liittyvä raportti, ja toinen vapaamuotoisempi iltatapahtuma.


Toinen viikko olikin vähän hidastempoisempi ja varsinaiseen koulutukseen oli jopa jonkin verran aikaa, mutta tämäkin viikko oli pääsiäisen takia vajaa. Jos ensimmäinen viikko meni pitkälti Euroopan neuvostolla, niin toisen viikon olinkin visusti Suomen edustustolla, joka sijaitsee muutaman minuutin kävelymatkan päässä Palais de l'Europelta, Ill-joen varrella.

Suomen edustusto on keskimmäinen rakennus.
Töissä on paljon opittavaa ja kolmen kuukauden aika on lopulta todella lyhyt. Sen takia onkin kiva, että kaupunki on jo etukäteen tuttu ja monet paikat hyvin tiedossa. Asunto piti toki hankkia uudelleen ja mulle järjestyikin huone Strasbourgissa asuvan suomalaisen luota. Alue on tosi kiva, melko lähellä keskustaa ja 10 minuuttia edustustolta.


Mä olen tutustunut jo jonkin verran muihin harjoittelijoihin, joita on ymmärrettävästi paljon, sillä sekä neuvostolla että eri edustustoilla on harjoittelijoita, minkä lisäksi myös esimerkiksi Euroopan neuvoston sopimuksien noudattamista yhtenä elimenä valvovalla Euroopan ihmisoikeustuomioistuimella on omansa. Kaikilla mailla ei esimerkiksi pienen kokonsa takia ole pysyviä edustustoja Euroopan neuvostossa, joten näillä mailla ei luonnollisesti myöskään ole harjoittelijoita.

Heti ensimmäisenä viikonloppuna lähdin kolmen Euroopan neuvoston harjoittelijan kanssa Baden-badeniin kylpylään sekä ihmettelemään kaupunkia ja reissu oli oikein onnistunut.


Paljon on siis jo ehtinyt tapahtua ja paljon on toki vielä edessä. Mä olen jotenkin onnistunut missaamaan superlämpimät säät ollessani väärässä paikassa väärään aikaan, mutta enköhän mä vielä ehdi tuskastua kuumiin kesäpäiviin aivan riittämiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti