torstai 2. toukokuuta 2019

Pääsiäinen Marseillessa

Vietimme pääsiäisloman poikaystäväni kanssa Marseillessa Etelä-Ranskassa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun näimme tammikuun alun jälkeen ja viimeinen, ennen paluutani Suomeen heinäkuussa, joten oli kiva, että saimme aikataulut sopimaan. Mulle kerääntyy vapaapäiviä 2/kuukausi, eli yhteensä saan kuusi lomapäivää ja käytinkin sitten heti ekoilla viikoilla kaksi niistä.

Matkaa Strasbourgin ja Marseillen välillä on linnuntietä reilu 600km, mutta autolla tai junalla kilometrejä kertyy ainakin 800.  Mä taitoin matkan kumpaankin suuntaan junalla. Mennessä matka ei todellakaan ollut mitenkään ihanteellinen, sillä jouduin taittamaan matkan neljällä eri junalla ja aikaa meni reilusti puoli vuorokautta. Viimeinen juna oli tietysti vielä yli tunnin myöhässä, eli matka-aika lähenteli neljäätoista tuntia. Vaihdoin junaa Mulhousessa ja Dijonissa, jotka olivat tuttuja paikkoja syysloman reissulta, minkä lisäksi pääsin tutustumaan Lyoniin kolmeksi tunniksi. Takaisinpäin juna oli suora ja kesti noin 6 tuntia. Yhteensä junaliput maksoivat nuorisokortilla ostettuna 152 euroa, mikä oli ihan kohtuullinen summa matkan pituus, pääsiäissesonki ja alle viikkoa ennen matkaa ostetut liput.

Marseille on Ranskan toiseksi isoin kaupunki ja samalla siellä on todella paljon nähtävää ja tehtävää, mutta ei kuitenkaan mitään järjettömän erityistä. Me lähinnä kierreltiin kaupungilla kävellen ja otettiin pitkälti asenne, että nähdään kaikki se, mitä on tarkoitettu nähtäväksi. 

Marseille sijatsee Välimeren äärellä ja on satamakaupunki. Vanhassa satamassa taisi olla jonkin veneilytapahtuman takia vielä tavallista enemmän veneitä ja niitä olikin todella paljon, ainakin satoja, ellei jopa tuhansia.


Marseillessa on pari todella upeannäköistä kirkkoa. Cathédrale Sainte-Marie-Majeure de Marseille kohoaa yllättäen harmaiden kerrostalojen keskeltä, mikä tekee siitä todella vaikuttavan.Marseillen Notre-Dame puolestaan kohoaa kukkulan päällä, joten ylhäällä kirkossa ollaan melko korkealla. Sisäänpääsy kirkkoon on maksutonta.
Vaikuttavien rakennusten lisäksi Marseille on myös tylsä toimistokaupunki. Siellä on paljon erilaisia virastoja ja muuta hallintoon liittyvää. Myös keltaliivit kokoontuvat isona joukkona osottamaan mieltään, onhan kyseessä melko suuri kaupunki.Yksi hienoista rakennuksista on Longchampin palatsi ja sen edustalla kohoavat patsaat ja vesiputoukset. Itse Longchampin puisto ei ollut mitenkään kauhean vaikuttava, mutta siellä on varmasti mukavaa viettää kesäpäiviä.
Marseillen lisäksi kävimme läheisessä Cassiksen kunnassa, joka on ranskalaiseen tapaan söpö ja kuvauksellinen. Matka kesti bussilla noin 45 minuuttia ja maksoi reilut pari euroa suuntaansa.
Cassiksesta pääsee kävellen viereiseen Calanquesin kansallispuistoon ja menimmekin sinne vaeltamaan koko päiväksi. Reitti oli n. 10 km, mutta hyvin vaihtelevaa maastoa ja paikoitellen hankalaa kuljettavaa, kivistä ja jyrkkää maastoa. Pidimme myös useita valokuvaus- ja evästaukoja ja ihastelimme maisemia jyrkänteiltä alas luodoille.
Kuten kuvista näkyy, oli reissun aikana melko harmaata, mutta onneksi ei satanut kunnolla kuin kerran. Strasbourgissa (ja ilmeisesti myös Helsingissä) oli tuona aikana todella lämmintä, mikä tietysti vähän harmitti, mutta ei meilläkään onneksi ollut niin huonot säät kuin ennusteet pitkään lupasivat. Myös tuolla Calanquesissa oli harmaata, mutta sää oli melko vaihteleva, sillä välillä aurinko pilkahti ja toisinaan ripsi vettä.

Paikoitellen matkanteko oli melko jyrkkää ja kivistäViiden yön visiitti Marseilleen oli ihan mukava, liian paljon ei jaksettu lähteä hötkyilemään, vaikka ensimmäisenä ajatuksena olikin kiertää enemmän läheisiä kaupunkeja, käydä esimerkikski Avignonissa tai Aix-en-Provencessa. Marseillessa kävimme jonkin verran myös kaupoissa, jotka olivat melkl vapaasti auki myös pitkäperjantaina ja toisena pääsiäispäivänä. Kauppojen aukiolo on Ranskassa alueellista ja koska Elsass on alueen melko uskonnollista, ei Strasbourgissa olisi ollut paljon mitään näinä pääsiäisen päivinä auki.

----------

Paljon tapahtuu koko ajan ja aika menee ihan älyttömän nopeasti. Kohta mä olen ollut täällä jo neljä viikkoa, eikä yhtään tunnu siltä! Toisaalta tämä on paljon lyhempi aika, kuin viime syksyn vaihto-opiskelu, mutta ehkä keväällä aika muutenkin tuntuu liikkuvan nopeammin kuin syksyn harmaudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti