perjantai 19. lokakuuta 2018

Luxemburg osa 2: Ihana Vianden ja viikonlopun budjetti

Viandenin kunta sijaitsee Koillis-Luxemburgissa ja se on suosittu turistikohde. Siellä asuu noin 1800 ihmistä, eikä se todellakaan ole mitenkään suuri pinta-alaltaankaan.

Normaalisti matka Viandeniin on suhteellisen helppo: junalla ensin Luxemburgin päärautatieasemalta Diekirchiin, josta bussilla numero 570 Viandeniin. Valitettavasti ainakaan nämä Diekirchin lähijunat eivät poikkeuksellisesti kulkeneet viime viikonloppuna, joten otin ensin bussin numero 290 Mershiin, josta junan Diekirchiin. Luxemburgin julkisen liikenteen sovellus mobiliteit.lu oli kyllä tosi kätevä ja näytti ajantasaisesti eri kulkuvälineet (myöhästyin mm. Merchistä suunnitellusta junasta, koska tuo 290 oli myöhässä), toisin kuin Google maps, jossa osa tiedoista ei pitänyt paikkaansa.


Matka kesti vajaat kaksi tuntia, mutta oli ehdottomasti sen arvoinen. Vianden on täynnä pieniä, värikkäitä omakotitaloja, joiden pihoilla ja ikkunalaudoilla oli kukkia ja sesonkiin sopivia somistuksia, tällä hetkellä syksyisiä ja halloween-koristeita. Mä olin jotenkin niin hämmentynyt kaikesta näkemästäni, etten oikeastaan edes osannut kuvata näitä taloja.

Viandenin isoin nähtävyys on Viandenin linna, jota alettiin rakentaa 1000-luvulla. Siellä vierailee vuosittain noin 200 000 vierailijaa, mikä tekee siitä koko Luxemburgin valtion kädyimmän turistirakennuksen. Linna sijaitsee korkean kukkulan päällä. Huonojalkaisellle kohde ei välttämättä sovi, sillä kiipeäminen ja linnan monet portaat voivat olla haastavia.


Linnassa on erittäin taidokkaasti ja huolella tehty "visitor centre", joka on avattu alle vuosi sitten ja oli ainakin mun mielestä yksi kivoimmista asioista. Siellä on muun muassa pienoismalleja, vanhoja työkaluja ja animaatio linnan vaiheista 1000-luvulta nykypäivään.


Linna oli tosi hieno ulkoapäin ja ihan kiva sisältäkin, oli hauskaa, että siellä oli paljon sisustusta eri huoneissa.


Linnan jälkeen suuntasin lounastamaan ja söin Ancien Cinéma -kahvilassa, jossa ilmeisesti järjestetään myös elokuvanäytöksiä. Kahvilan teemana on muutenkin elokuvat ja erityisesti vanhanajan filmitähdet. Mä söin siellä pizzan sekä join sitruunalimonaadia, jotka maksoivat yhteensä 13,5 euroa.


Lounaalta menin Viandenin toiseen turistikohteeseen köysiradalle. Rata nostaa kävijät 230 metrin korkeudesta 440 metrin korkeuteen hiihtohissimäisillä gondoleilla, jotka lipuvat Viandenilais-kotien yläpuolelta. Köysirata oli ilmeisesti toiseksiviimeistä viikonloppua auki ennen talvikauden taukoa, mutta avautuu taas keväällä. Aikuiselta se olisi maksanut 4,8 euroa edestakaisin ja kuului Luxemburg Cardin hintaan.Ylhäällä oli vain pieni tasanne ja ravintola, eli tekemistä ei paljonkaan, mutta maisemat tosi upeat!


Vianden oli kaikkinensa ihana ja siellä muutama tunti vierähtikin nopeasti. Sää suosi viime viikonloppuna: sama lämpöaalto, joka oli Suomessakin, nosti läpötilan lähes hellelukemiin Luxemburgissa (onko tämä loppujen lopuksi hyvä asia, on tietysti toinen kysymys...). Samaan aikaan puut olivat kuitenkin jo isolta osin punaisia, keltaisia ja oransseja, mikä teki kylästä vieläkän viihtyisämmän. Käymieni kohteiden lisäksi Viandenissa olisi ollut myös esimerkiksi Victor Hugo -museo, joka on kirjailijan faneille ihan ehdoton kohde, mutta itse en sinne jaksanut mennä.


Paluumatkalla kävin Diekirchissä Luxemburgin sotamuseossa (tai "militäärihistorian museo", Musée National d'Histoire Militaire), jossa painopisteenä oli erityisesti toinen maailmansota, myös siviilien näkökulmasta. Museo oli mielenkiintoinen ja tietysti vähän surullinen, sillä toisen maailmansodan tapahtumat eivät ole missään päin olleet hauskoja. Jonkin verran oli myös kylmän sodan aikaisesta toiminnasta ja sen jälkeisestä ajasta. Museo on isompi kuin ulkoapäin uskoisi ja siellä on parisenkymmentä salia, joissa tilanteita on rekonstruoitu nukein ja aidoin varustein, paljon löytyy myös tekstiä ja lisätietoja. Pääsymaksut ovat aikuiselta 5e ja opiskelijalta 3 euroa, mutta tämäkin museo kuului Luxembourg Cardin piiriin.


Mä olen käyttänyt jo todella paljon ylisanoja Luxemburgia kuvaillessani, mutta mulla oli  tosi onnistunut viikonloppu! Sää oli upea, kohteet kauniita ja pieniä eksymisiä lukuunottamatta kaikki meni oikein mallikkaasti.


Luxemburg voi olla kallis, joten ajattelin vähän vielä summata viikonloppuni budjettia, joka oli mielestäni hyvin kohtuullinen, noin 184 euroa.

Matkustus: bussiliput Strabourg-Luxembourg-Strasbourg = 23,98e
Majoitus: Youth Hostel Luxembourg City kolme yötä aamupalalla 75,45e
Tekeminen: Luxembourg Card = 20e
Ulkona syöminen: kaksi lounasta ja illallista, kakkukahvit = 50,45e
Ruokakauppa: eväitä ja iltapala = 14,08e

= 183,96e

Lisäksi eriteltynä Luxembourg Cardilla tehtyjen juttujen normaalit hinnat opiskelijalle ja aikuiselle lokakuussa 2018. Huomiona, että julkinen liikenne on todella edullista, koko valtion kattava päivälippu on vain 4 euroa tai yksi matka 2 euroa, mikä on tosi hurjaa.

Loppujen lopuksi opiskelijalle Luxemburg Cardin hankkiminen näillä aktiviteeteilla ei ollut niin paljon edullisempaa kuin yksittäisten lippujen ostaminen, mutta parasta oli, että pystyin extemporee menemään esimerkiksi Sotamuseoon, jota näin suositeltavan muita juttuja googlaillessa ja johon ei muuten olisi varmastikaan tullut mentyä.


------
Seuraavaa reissua ei tarvinnutkaan odottaa kauan, sillä mä olen nyt Berliinissä. Tällä kertaa matkaseurana on äiti ja sää reilusti viileämpi, mutta tekemistä ja näkemistä täältäkin löytyy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti