Nyt on hurahtanut
pidempi hetki viime kirjoituksesta ja paljon on tapahtunut. Mä olen ollut
parillakin reissulla, joista ensimmäinen oli äidin kanssa kolmen yön matka Berliiniin
lokakuussa. Siitä reissusta en ajatellut kirjoittaa sen enempää, kyseessä oli
äidin ensimmäinen Berliinin-reissu, joten tehtiin lähinnä perusjuttuja:
majoituttiin Alexandersplatzin lähellä, nähtiin Brandenburgin portti ja ihmeteltiin
muurinpätkiä. Oli kiva päästä vaihtamaan kuulumisia ihan livenä, vaikka ollaan
puhelimessa toki puhuttu.
TV-torni ja Berliinin tuomiokirkko. |
Toinen matka oli
itäisessä Ranskassa, kun menimme poikaystäväni kanssa kuuden yön reissulle Dijoniin
ja Colmariin pyhäinpäivän paikkeille sijoittuvan syysloman aikana (pyhäinpäivä
on ranskaksi Toussaint ja sitä vietetään täällä 1.11, eli tänä vuonna se oli
torstaina, eikä lauantaina niin kuin Suomessa).
Reissu kesti
sunnuntaista lauantaihin. Lähdimme sunnuntaiaamuna junalla ensin Strasbourgista
Mulhouseen, josta jatkoimme muutaman tunnin päästä Dijoniin. Dijonissa
majoituimme L’aparthotel LhL:ssä, jossa meillä oli käytössä myös pieni
keittokomero huoneessa. Hotelli oli oikein siisti ja sijaitsi aivan kaupungin
keskustan tuntumassa.
Yksi etukäteen
suunnitelluista aktiviteeteista oli viininmaistelu, jonka varasimme kuitenkin
vasta paikan päällä Dijonissa. Matkustimme muutaman kilometrin matkan
Marsannayn linnaan, jonka liepeiltä alkaa Burgundin viinitie. Linnassa pääsimme
tutustumaan viinikellariin ja opas kertoi meille punaviinin valmistuksesta ja
pääsimme maistamaan kuutta eri viiniä. Vaikka ”burgundinpunainen” onkin käsite,
joka on saanut nimensä juurikin alueen viinin mukaan, on suurin osa alueen
viineistä silti valkoviinejä. Meidän maistelussa oli kuitenkin tarjolla neljää
punaista, yhtä roseeta ja yhtä valkoista. Koska samaan maisteluun ei ollut ilmoittautunut muita, saimme 11e/hlö yksityisopastuksen, mikä oli ihan hauska juttu.
Dijonissa kävimme
myös mm. ”Museum of Burgundian Life”:ssa, jossa oli tosiaan nimensä mukaisesti
esiteltynä alueen elinkeinoja, elämäntapaa ja kulttuuria melko kattavasti.
Museo, kuten monet muutkin kaupungin museot, oli maksuton. Toinen dijonilaiseen
elämäntapaan liittyvä asia on sinappi ja pääkadun varrelta löytyykin aito
Dijonin sinapin kauppa, jossa pääsee maistelemaan kymmeniä erilaisia sinappeja.
Burgundin alueella ollaan ylpeitä perinneruoista, joista iso osa on lihaa. Kasvisruokaa voi olla vaikeaa löytää ja vegaanista ruokaa ilman mitään eläinperäisiä tuotteita vielä vaikeampaa.
Sää ei Dijonissa varsinaisesti suosinut, sillä lämpötila oli noin viidessä asteessa ja sateen uhka koko ajan läsnä, joten olimme paljon sisätiloissa. Dijon oli silti mun mielestä todella kaunis ja viihtyisä kaupunki.
Sää ei Dijonissa varsinaisesti suosinut, sillä lämpötila oli noin viidessä asteessa ja sateen uhka koko ajan läsnä, joten olimme paljon sisätiloissa. Dijon oli silti mun mielestä todella kaunis ja viihtyisä kaupunki.
Dijonista matka
jatkui neljän yön jälkeen Colmariin, joka on vajaan 80 kilometrin päässä
Strasbourgista. Colmar on tunnettu joulumarkkinoistaan, mutta siellä oli nytkin,
sesongin ulkopuolella, paljon turisteja. Colmarin vanhakaupunki on kaunis ja
siellä on myös ”pikku-Venetsia”-niminen osa.
Hauska
knoppitieto Colmarista on se, että New Yorkin Vapaudenpatsaan suunnittelija Frédéric
Bartholdi, on kotoisin sieltä, joten kaupunki ottaa tästä hyödyn itselleen:
kaupungin symboli on Vapaudenpatsas ja sieltä löytyy myös oma patsaansa.
12-metrinen kopio on pystytetty vuonna 2004, Bartholdin kuoleman
100-vuotisjuhlavuonna, toivottamaan autolla saapujat tervetulleeksi kaupunkiin.
Colmar on kiva
kaupunki ja aion varmaankin palata sinne vielä joulumarkkinoiden merkeissä
myöhemmin tänä vuonna.
----
Kurssit alkavat
olla loppusuoralla, mikä tuntuu aika hurjalta. Ajattelin seuraavaksi kirjoittaa
vähän lisää niistä ja niiden vaatimuksista. Vaikka tavallaan onkin ollut aika
rentoa opintojen suhteen, on koulutehtäviä silti melko paljon!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti