maanantai 24. joulukuuta 2018

Viiden kaupungin joulumarkkinat

Mun tavoitteena oli päästä ainakin kaksille joulumarkkinoille Ranskassa oloni aikana. Määrä kasvoikin hurjasti ja lopulta pääsin viisille markkinoille. Ne ovat keskenään usein hyvin samanlaisia, mutta erikoispiirteitä toki löytyy myös.

Strasbourg
Strasbourgin markkinat on Ranskan vanhimmat ja niitä on pidetty 1500-luvulta asti. Kaupungissa on viidet joulumarkkinat, jotka levittäytyvät pitkin keskusta-aluetta. Tänä vuonna markkinat aukesivat perjantaina 23.11. ja kävinkin siellä useasti ennen joulua. Osa alueesta on auki vielä uuteen vuoteen asti.

Pääsin myös esiintymään joulumarkkinoilla, kun SciencesPon kuoro lauloi neljä kahdenkymmenen minuutin keikkaa joulukuun alussa!


Minä ja meksikolainen Lili oltiin ainoat vaihtarit kuorossa.

Colmar
Olin Colmarissa joulukuun alussa Elsassin opiskelijoiden kulttuurikortin järjestämän reissun myötä. Kävimme ensin museossa, minkä jälkeen oli pari tuntia aikaa vapaalle pyörimiselle markkinoilla ja valojen ja koristeiden ihastelemiselle. Koska oli lauantai, oli kaupungissa aivan järkyttävä määrä ihmisiä ja koko ajan sinne myös tuli isoilla busseilla lisää turisteja. Kokoonsa nähden kaupungissa on todella paljon joulujuttuja - kuudet markkinat ja joka paikassa koristeita.


Poitiers
Lähdin Strasbourgista 20.12. viimeisen kokeeni jälkeen poikaystäväni luokse Poitiersiin. Ehdin vielä kolmille joulumarkkinoille, joista Poitiersin joulumarkkinat olivat pienimmät näkemäni eikä sää valitettavasti suosinut. Parasta oli maailmanpyörä, jossa on illalla tosi hienot valot ja johon on aikomuksena mennä vielä joulun jälkeen.

Angers
Vietämme joulun poikaystäväni kaverilla Luoteis-Ranskassa ja matkalla sinne pysähdyimme muutaman tunnin junanvaihdon ajaksi Angersiin, josta niin ikään löytyy markkinat. Koska kyseessä oli viimeinen lauantai ennen joulua, oli kaupungilla todella paljon ihmisiä. Angersissa oli paljon erilaisia laitteita, kuten vuoristoratoja, lapsille.


Nantes
Jouluaaton aattona pääsin vielä viidensille markkinoille, kun lähdimme poikaystäväni ja hänen kaverinsa Nantesin kaupunkiin. Siellä ilahduttivat perinteisten markkinoiden lisäksi melko isot  kestävän kehityksen markkinat, jotka ovat kuulemma kasvaneet joka vuosi.-----

Vähän joka kaupungista Ranskassa löytyy siis markkinat ja onkin uskomatonta, että jokaiseen löytyy kävijöitä koko kuukauden ajaksi. Täällä markkinat eivät siis ole käynnissä viikonloppua tai kahta, vaan useita viikkoa. Nyt rauhoitutaan joulun viettoon ja illalla odottaa perinteinen jouluateria - kyseessä taitaa olla usean tunnin maratonruokailu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti