lauantai 15. joulukuuta 2018

Musta tiistai

Tämän viikon tiistai 11.12. sai jo etukäteen Strasbourgissa nimen "Mardi noir" eli "musta tiistai", sillä lukiolaiset olivat nimenneet mielenosoituksensa sillä nimellä osana ympäri Ranskaa käynnissä olevia presidentti Macronia ja maan hallintoa vastaan kampanjoivia mielenosoituksia (ns. "gilets jaunes" eli keltaliivit). Valitettavasti tiistaista tuli vieläkin mustempi, kun illalla yksi pahimmista asioista tapahtui ja aseistaunut mies hyökkäsi kaupungin joulumarkkinoille.

Lyhyt versio:
Mä olin ravintolassa muutaman sadan metrin päässä ja olin koko illan ajan turvassa. Kuitenkin tällaiset tapahtumat totta kai vaikuttavat omaan turvallisuudentunteeseen: mäkin olin juuri pari päivää aiemmin puhunut äidille puhelimessa siitä, että "Pariisissa toki tapahtuu, varsinkin nyt keltaliivien mielenosoitusten aikana, mutta Strasbourg on ihan lintukoto". Tää on nyt osa mun vaihtokokemusta, mieluummin olisi toki jäänyt kokematta, mutta arki palaa raiteilleen, kaupunki alkaa toipua ja apua on tarjottu sitä tarvitseville.Pitkä versio:
Mä olin juuri hakenut mun poikaystävän juna-asemalta ja suunnattiin kohti ravintolaa, jossa meidän oli määrä viettää isolla porukalla mun kaverin synttäreitä. Käveltiin turvatarkastuksen läpi keskusta-alueelle ja naureskeltiin "hyville" turvatoimille, joissa laukkuihin kurkattiin nopeasti taskulampun kanssa. Käveltiin keskustassa, näytin jouluvaloja ja kaupungin pääkuusen Place Kléberillä ja tultiin ravintolalle, jossa muut jo söivät ruokiaan ja mekin saatiin tilattua tarte flambéet.

Ravintolassa oli kaksi kerrosta ja me oltiin kellarissa, joten kellään ei ollut kovin hyvää nettiyhteyttä, mutta tajuttiin, että jotain tapahtuu, kun tarjoilija kävi sanomassa meidän takana olevalle pöytäseurueelle jotain, mikä aiheutti siinä hälinän. Osalle meistä tuli viestejä läpi, minkä takia ymmärrettiin, että jotakin on pielessä ja saatiin pääsy uutisiin, joissa sanottiin, että Strasbourgin keskustassa on epäilty ammuskelu. Vähän ajan päästä saatiin tietää, että ravintolan ovet on nyt suljettu ja poispääsyä ei ole ennen kuin lupa annetaan.

Ravintolan kaikki telkkarit laitettiin päälle ja hetken kuluttua alkoikin koko illan kestänyt uutislähetys, josta me pystyttiin seuraamaan tilanteen kehittymistä, joka oli illan aikana ymmärrettävästi hyvin epäselvä. Ravintola oli tavallaan todella hyvä paikka olla sillä hetkellä, sillä ympärillä näki muiden ihmisten reaktiot asiaan: suurin osa oli rauhallisia ja hyvin harva näytti järkytystään, mikä tietysti rauhoitti muitakin. Kotona olisin aivan varmasti hajonnut omiin ajatuksiini ja uutissivujen päivittämiseen, enkä olisi enää ikinä lähtenyt ulos mun asunnosta.

Reilun kolmen tunnin jälkeen meille annettiin lupa lähteä, mitä ihmettelen jälkikäteen vähän, sillä suurin osa keskustassa jumissa olleista sai lähteä vasta kahden tunnin päästä meidän lähdöstä. Myöskin tiedonkulku siinä, että mihin suuntaan keskustasta sai lähteä, oli hyvin heikkoa siinä tilanteessa. Tekijä siis saatiin kiinni vasta torstai-iltana (700 poliisin ja sotilaan etsimänä), mikä aiheutti jonkinverran lisäongelmia suljettujen alueiden suhteen. Tapauksen tausta ja syyt eivät ole vieläkään ihan selviä, mutta toivotaan, että ne saadaan piakkoin selville.

Maa on tosiaan nyt hälytystilassa, mutta kaupunki on muutamassa päivässä palautunut lähes ennalleen. Joulumarkkinat olivat keskiviikon ja torstain kiinni, mutta aukesivat taas perjantaina. Paikalla oli vähemmän ihmisiä, kuin olin ikinä nähnyt, mutta aiemmin olen ollut siellä lähinnä iltaisin ja viikonloppuisin, joten en osaa verrata kunnolla. Kukkia ja kynttilöitä on useassa paikassa muistuttamassa tiistain ikävistä tapahtumista ja liput liehuivat vielä tänään lauantainakin puolitangossa. Toki tämä ei ole maailman mittakaavassa mitenkään isoa, koko ajan tapahtuu kaikkea kamalaa, mutta kuten sanottua, omaan turvallisuudentunteeseen se tietysti vaikuttaa, ainakin jonkin aikaa. Vaihdossa oppii paljon uutta ja joutuu kohtaamaan asioita, jotka ei aina ole kivoja, mutta pelon takia ei vaihtoon kannata jättää menemättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti