sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Joulu ja välipäivät Luoteis-Ranskassa

Lähdin torstaina 20.12. tenttini jälkeen Strasbourgista kohti Poitiersia poikaystäväni luokse. Kävin Poitiersissa myös marraskuun puolivälissä moikkaamassa, sillä joulun suunnitelmat eivät silloin vielä olleet varmoja ja halusin ehtiä varmasti nähdä hänen vaihto-opiskelukaupunkinsa ennen oman vaihtoni loppua. Nyt joulun alla iso osa hänen kavereista oli lähtenyt koteihinsa viettämään joulua, joten siinäkin mielessä oli hyvä, että olin jo ehtinyt käydä aiemmin. Länsiranskalainen vajaan 90 000 asukkaan kaupunki ei Ranskan mittakaavalla kuulu isojen kaupunkien joukkoon ja erityisesti sen keskusta-alue on melko kompaktin kokoinen. Perjantaina kiertelimme vähän kaupungilla ja lauantaina suuntasimmekin jo kohti Luoteis-Ranskaa joulunviettoon.

Poitiersia.

Olimme siis 22.-27.12. poikaystäväni ranskalaisen kaverin ja tämän avopuolison luona heidän talossaan keskellä Ranskan maaseutua. Puhuimme koko ajan pelkkää ranskaa, mikä olikin aikamoinen kielikylpy, mutta kommunikaatio sujui kuitenkin tosi hyvin.Talouteen kuuluu myös kolme kissaa sekä chinchilla, joiden kanssa vietimme paljon aikaa.Kotona löhöilyn ja ranskalaisten tv-ohjelmien katselun lisäksi menimme aatonaattona 300 000 asukkaan Nantesiin, jossa kävimme Koneiden saari -taidepuistossa (L'île des machines) ja joulumarkkinoilla.
Joulunvietto alkaa eri puolilla Ranskaa ja perheestä riippuen joko jouluaattona tai -päivänä. Tässä perheessä on perinteenä aloittaa jo aattona ja puolen tunnin ajomatkan päässä meitä odottivat perheen vanhemmat sekä kaksi sisarusta perheineen.


Lähes heti saimme shampanjalasit käteen ja aloitimme aperitiiveilla. Aperitiivien jälkeen jouluateriaan kuului seitsemän ruokalajia: ensin syötiin ostereita, etanoita ja hanhenmaksaa ja pääruoaksi salvukukkoa (perinteinen jouluruoka Ranskassa) sekä kasviksia. Jälkiruokiakin oli kolme, sillä ensin syötiin juustoja, sitten pöytään nostettiin perinteinen jouluhalko eli halonmuotoinen joulukakku, jota valmistetaan eri mauissa, ja lopuksi tarjolla oli vielä hedelmiä.Lähes kaikkien ruokien kanssa pöytään avattiin uusi viinipullo, joka valittiin ruoan makumaailman mukaan. Saavuimme taloon ennen puoli kahdeksaa illalla ja lähdimme takaisin kaverin luokse kahden aikaan yöllä.


Joulupäivänä palasimme vanhempien luokse brunssille hieman lyhyeksi jääneiden yöunien jälkeen. Tarjolla oli mm. periranskalaisia croissanteja, pain au chocolatia ja muita leivonnaisia sekä leipää päällisineen.


Perheessä on tapana avata lahjoja niin aattoiltana kuin brunssillakin ja erityisesti perheen ainut lapsi sai huomattavan määrän paketteja. Joulupukki ei ollut unohtanut meitäkään, sillä illalla saimme kangaskassillisen paikallisia tuotteita ja aamulla molemmat omat lahjat.Brunssin jälkeen menimme Loire-joen varrelle nauttimaam auringonpaisteesta ja ottamaan kuvia.Tapaninpäivä on Ranskassa ihan tavallinen arkipäivä ja menimme läheisen Choletin-kylään, joka oli selkeästi herännyt joulunvietosta, sillä siellä oli paljon ihmisiä. Illalla teimme vielä itse galetteja, jotka ovat suolaisia lettuja tai "kreppejä" sekä tutustuimme ranskalaiseen pullaherkkuun (galette des rois eli kuninkaiden kakku), jota syödään loppiaisesta alkaen, mutta otimme varaslähdön. Leivonnaisen erikoisuutena on se, että siihen on piilotettu pieni yllätys, jonka löytäjä saa pitää paketin mukana tulevaa kruunua päässään - työpaikoilla taas esineen löytäjälle napsahtaa kakun tuontivuoro seuraavalle päivälle ja tätä jatkuu niin pitkään kuin kakkuja kaupoista löytyy.27.12. palasimme takaisin Poitiersiin, jossa vietimme joulun välipäivät. Vaikka joulu maaseudulla olikin tosi kiva, oli kummallista olla tuntemattoman ihmisen vieraana niin pitkään tekemättä itse mitään, kulttuurieroja tietysti nämäkin. Nyt Poitiersissa olon aikana ollaan kierrelty vähän kaupungin laidoillakin ja mentiin myös kaupungintalon torilla olevaan maailmanpyörään. Mulla on tenttejä vielä joulun jälkeen ja koitankin vähän helpottaa omaa luku-urakkaani, mutta pian pitää alkaa pakata, sillä huomenna uudenvuodenaattona matka jatkuu Lissaboniin, jossa meidän vuosi 2019 alkaa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti