torstai 20. joulukuuta 2018

Suomalainen joulu Strasbourgissa

Suomi on ollut tänä vuonna Strasbourgin joulumarkkinoiden kutsuvierasmaana, sillä se toimii tällä hetkellä kaupungissa sijaitsevan Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajana toukokuun loppuun asti. Tämän ansiosta kaupungissa on ollut tavallista enemmän suomalaista ohjelmaa, mutta myös perinteisiä joulutapahtumia.


Näkyvin asia on ollut keskeisellä paikalla keskustassa oleva "le village finlandais", eli suomalainen kylä, jonka neljästä mökistä löytyy glögiä, loimulohta, poronnahkaa  (koska jokaisella suomalaisella on poronnahka olohuoneessaan) sekä suomalaisia herkkuja ja designiä. Kylästä löytyy myös kota, johon pääsee lämmittelemään kylmän iskiessä.


Tapahtumista ensimmäisenä menin Strasbourgin katedraaliin Seeli Toivion konserttiin marraskuun lopussa. En ole varsinaisesti klassisen musiikin ystävä, mutta oli hauska kuulla pääosin suomalaisten säveltäjien teoksia sekä joitakin joululauluja. Kävin tuolloin myös ensimmäisen kerran katedraalin sisällä, mikä paransi kokemusta entisestään.

Strasbourgin Notre Dame -katedraali
Joulukuun aikana kävin pohjoismaisessa joulukirkossa, jossa pääsin näkemään myös Lucia-kulkueen, mikä on mulle todella tärkeä perinne. Ohjelmassa oli myös joululauluja, joita laulettiin ruotsiksi, norjaksi ja tanskaksi.


Kirkon jälkeen oli joulufika herkkuineen!
Suomeksi joululauluja puolestaan päästiin laulamaan viime viikolla, kun suomalainen seurakunta järjesti kauneimpien joululaujen tilaisuuden. Paikalla oli valitettavasti vain kourallinen ihmisiä, sillä liikenne oli aivan sekaisin presidentti Macronin vierailun takia. Mutta hyvin melkein kaikki lähtivät mukaan, olihan kyseessä kuitenkin kaikille tutut kappaleet!

Muitakin tapahtumia on ollut, muun muassa pieni itsenäisyyspäivän konsertti ja opastus suomalaisista jouluperinteistä. Suomi on siis ollut varsin näkyvä tekijä Strasbourgissa tänä vuonna. Monet puolitututkin ovat tulleet kehumaan suomalaisia herkkuja ja ihastelleet joulutoria, mikä on ollut ihan hauskaa!

Suomesta muistutti myös sunnuntaina satanut lumi... joka suli samana iltana pois.
Seuraavatkin postaukset tulevat olemaan jouluaiheisia, mutta mistäpä muusta sitä tähän aikaan vuodesta kirjoittelisi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti