torstai 17. tammikuuta 2019

Vaihto-opinnot ohi - ajatuksia tenteistä

Tänään oli mun viimeinen tentti, mikä tarkoittaa sitä, että mun vaihto-opinnot on nyt ohi. Viimeinen luentohan mulla oli jo lähes kuukausi sitten, minkä jälkeen oli pari viikkoa joululomaa ja sen jälkeen pari viikkoa tenttejä. Mun tentit jakautuivat aika pitkälle ajanjaksolle: ensimmäinen oli jo 3.12. ja viimeinen tänään 17.1. eli mulla oli lähes 1,5 kuukautta ensimmäisen ja viimeisen välissä. Tavallaan tämä oli hyvä, koska mulla oli yhdeksän tenttiä tai loppuesseetä, joten kaikkea ei tarvinnut tehdä nyt tammikuun alussa. Toisaalta pieni stressi on ollut päällä marraskuun lopusta asti, vaikka olenkin yrittänyt suhtautua melko rennosti opintoihin täällä, kun arvosanoilla ei ole juurikaan merkitystä. 

Ajattelin käydä vielä vähän läpi tenttejä, sillä osa niistä eroaa jonkin verran suomalaisista. Kerron jotain myös tenttikysymyksistä, sillä opiskelijoilla on tenttiarkisto ja vanhat kysymykset ovat muutenkin saatavilla. Huomautuksena sen verran, että me saatiin käyttää kaksikielistä sanakirjaa (suomi-ranska-suomi) tenteissä (paitsi ranskan kokeessa) ja ehdottomasti kannustan ottamaan sellaisen mukaan, mulle siitä oli ihan tosi paljon apua.Vaikka netti auttaakin tosi paljon muuten, niin koetilanteessa siitä ei ole paljon iloa ja ainakin mä koin, että oli nopeampaa tarkastaa sana suoraan sanakirjasta kuin alkaa pohtia, että mikä se on tai miten sen saa kierrettyä.


Mun ensimmäinen tentti oli 3.12. ranskan kurssin koe, joka on ehkä kummallisin kielikoe, joka mulla on ollut. Koska kurssilla ei oltu käyty paljon spesifejä juttuja, vaan pidettiin esimerkiksi esitelmiä, oli vaikeaa tietää, mitä kokeeseen lopulta tulee. Olimme saaneet joitakin monisteita kurssin aikana ja ne olisi ilmeisesti pitänyt osata melko hyvin ulkoa, esimerkkinä yksi iso tehtävä, johon piti osata vastata kotona lukemamme tekstin mukaisesti. Tämä mittaa toki osaltaan luetunymmärtämistä, mutta tuntui silti jännältä valinnalta opettajalta.

Toisena tenttinä mulla oli elämäni ensimmäinen suullinen tentti Ranskan valta -kurssilta. Konsepti tuntui hieman erikoiselta ensikertalaiselle: päivä oli jaettu puolentunnin osoihin, joiden aikana 5-7 opiskelijaa meni samaan aikaan luokkaan. Kokeeseen osallistuttiin kuitenkin yksi kerrallaan, kun opettaja antoi ensin aiheen, jota sai valmistella viisi minuuttia. Sen jälkeen kysymykseen vastattiin viisi minuuttia, jonka aikana seuraava kokeentekijä sai alkaa valmistautua omaan kokeeseensa. Listalla edettiin aakkosjärjestyksessä, minkä ansiosta ryhmän ensimmäisillä oli koe ohi kymmenessä minuutissa, mutta viimeiset joutuivat odottamaan (ja jännittämään) melko kauan. Oma kysymykseni oli "Kerro Ranskan puolustuksesta 1945 alkaen" ja sain pidettyä tästä aiheesta viiden minuutin puheen, en kuitenkaan tiedä oliko se kovin strukturoitu.

Kolmantena oli saman kurssin "metodologiaosan" kirjallinen koe, jossa piti kertoa Ranskan vallasta presidentti Charles de Gaullen aikana 1958-69. Aikaa oli kaksi tuntia ja tavoitteena oli kirjoittaa essee, jossa on selkeä johdanto ja yhteenveto sekä 2-3 käsittelykappaletta, joissa on yhtä monta alakappaletta. Ranskassa tentit kirjoitetaan kuulakärki- tai mustekynällä, mikä tuotti mulle alkuun vähän ongelmia. Päädyin siis ensin kirjoittamaan tenttini lyijykynällä ja sen jälkeen yritin kirjoittaa päälle kuulakärkikynällä, mikä oli todellakin virhe, sillä aika loppui tässä toiminnassa kesken. Seuraavaan tenttiin "opettelinkin" käyttämään valkoista korjausteippiä. Tämän kurssin arvosana perustuu kirjallisen osion lisäksi myös suulliseen esitelmään, joka pidettiin aiemmin syksyllä.


Ensimmäinen esseenpalautus oli Talouden globalisaatio ja kansainväliset suhteet -kurssille, jonne sain kuin sainkin kirjoitettua kymmenen sivun ranskankielisen esseen - toki hieman isoilla riviväleillä, mutta silti! Aiheena esseeseeni valitsin kolmesta vaihtoehdosta "Jalkapallon MM-kisat - maailmaa yhdistävä vai erottava tekijä?". Tämä essee oli kyllä lähinnä mua itseäni varten, koska halusin tavallaan testata kykyjäni kirjoittaa ranskaksi ja musta oli ihanaa huomata, että pystyin siihen. Esseen ajoitus oli myös vähän vaikea, sillä palautus oli seuraavana maanantaina Strasbourgin ikävän joulumarkkinavälikohtauksen jälkeen, ja senkin takia olen tosi ylpeä itsestäni, että sain esseen lähetettyä.

Viimeinen tentti ennen joulua oli Geopolitiikka-kurssin suullinen tentti. Kurssin toisena tehtävänä oli viiden minuutin esitelmät jostakin geopoliittisesti merkittävästä aiheesta ja itse puhuin Ranskan presidentti Macronin interventioaloitteesta, johon Suomikin liittyi syksyllä mukaan. Valitettavasti tentti ei mennyt ihan putkeen, sillä jouduin ensinnäkin odottamaan omaa vuoroani yli tunnin. Kun vihdoin pääsin huoneeseen, professori käski nostamaan lapun kasasta, jossa oli kysymyksiä. Luettuani kysymyksen: "Millainen on vähemmistöjen tilanne Kiinassa?", ajattelin, että tentti oli omalta osaltani siinä. Päätin sanoa professorille suoraan, etten valitettavasti osaa kertoa juurikaan mitään kyseisestä aiheesta ja hän yllätyksekseni pyysi minua ottamaan uuden kysymyksen, joka onneksi oli tutumpi: "Millaisia kysymyksiä liittyy Euroopan unionin rajoihin?". En tiedä oliko kyseessä vaihtarikohtelu vai saavatko ranskalaisetkin opiskelijat uuden mahdollisuuden. Ajattelin että vika oli huonosti lukemisessani, mutta kävin jälkikäteen muistiinpanoja vielä läpi, enkä löytänyt niistä oikeastaan mitään vastaamaan ensimmäisenä poimimaani kysymykseen.

Suullinen tentti voidaan ilmeisesti järjestää myös niin, että useampi osallistuu samaan aikaan ja tentti on keskustelevampi tai "kilpailuna", jossa nopein saa vastata. Mulla oli tosiaan noille kahdella kurssilla yksilötentti, mikä oli ihan kiva, vaikka toki aikataulujen venyminen ja odottelu olikin vähän ikävää. Suullisessa tentissä pitää mun mielestä myös ehkä tietää enemmän spesifejä juttuja kuin esseemuotoisessa tentissä, jossa on laajemmat kysymykset ja enemmän aikaa miettiä, mikä sopii mulle ehkä paremmin. Ranskalaiset opiskelijat toisaalta vaikuttavat tykkäävän näistä suullisista versioista.


Joululoman jälkeen mulla oli vielä kolme kirjallista tenttiä: ensimmäisenä Euroopan unionin laki, sitten Kansainvälinen politiikka sekä tänään viimeisenä Talouspolitiikka. Kahden tunnin aikana piti vastata yhteen tai kahteen kysymykseen ja jokaisessa tentissä oli yksi ylimääräinen kysymysvaihtoehto. Nämä tentit muistuttivat eniten suomalaisia tenttejä, toisaalta luettavaa oli sivumäärällisesti vähemmän kuin Suomessa, kun ei ollut kirjoja, vaan ainoastaan luentomuistiinpanot. Mun omista muistiinpanoista ei loppujenlopuksi ollut kauheasti iloa, vaikka aktiivisessa oppimisessa niistä oli varmasti apua, vaan käytin surutta ranskalaisopiskelijoiden tekemiä muistiinpanoja. Kuten sanottua, sivumäärällisesti niitä ei ollut ihan hirveästi (40-60 sivua/tentti, minkä lisäksi etsin vähän soveltavaa lisätietoa netistä), mutta mulla meni muistiinpanojen lukemiseen yhtä kauan tai kauemminkin kuin kirjan suomeksi tai ruotsiksi, sillä ranskaksi lukeminen ja omien muistiinpanojen tekeminen samalla on hidasta.

Viime viikon lopulla piti myös palauttaa USA:n ymmärtämisen kurssille essee, jonka ohjepituus oli 5-6 sivua. Kirjoitin itse Tanskan ja Ruotsin militäärisestä suhteesta USA:han toisen maailmansodan jälkeisenä aikana siitä näkökulmasta, että toinen on Nato-jäsen ja toinen ei. Vaihtoehtoisesti olisi saanut osallistua myös suulliseen kokeeseen, mutta koin esseen kirjoittamisen itselleni parempana vaihtoehtona. Tälle kurssille piti tosiaan jo syksyn aikana kirjoittaa ensimmäinen englanninkielinen essee ja siitä ehdin jopa saada jo arvosanankin.

-----------------------

Opinnot ovat nyt siis ohi, mikä tuntuu tavallaan helpottavalta, vaikka toisaalta myös vähän haikealta. Mä palaan Suomeen vasta tammikuun lopussa, sillä mulla on asunto Suomessa vasta helmikuun alusta, joten tässä on aikaa vielä nauttia Keski-Euroopasta jonkin aikaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti